خانه » آشپزی وتغذیه » کله‌ پاچه و طرز تهیه و خواص آن
کله‌ پاچه و طرز تهیه و خواص آن

کله‌ پاچه و طرز تهیه و خواص آن


کله‌پاچه یک غذای سنتی ایرانی است که در کشورهای عربی نیز با نام باجه طبخ می‌شود و غذایی مشابه آن به نام خاش در ارمنستان، آذربایجان و گرجستان متداول است.

این غذا بسیار چرب و پرانرژی است. کله‌پاچه از پختن سر و دست و پای گوسفند (در آسیای میانه گوساله) تهیه می‌گردد. اجزای این غذا شامل: بناگوش – زبان – مغز – چشم – گوشت صورت و پاچه می‌باشد. واحد شمارش کله‌پاچه دست بوده و هر دست شامل یک کله و چهار پاچه می‌باشد. آب این غذا نیز به عنوان پیش غذا به همراه نان خورده می‌شود.

کله پاچه غذایی دیرپز است و طبخ آن زمان زیادی طول می‌کشد. کله پاچه را گاه با آبلیمو سرو می‌کنند.

کله پاچه معمولاً در رستوران‌های خاصی به نام کله پزی یا طباخی سرو می‌شود. کله‌پزها تقریبا همیشه سر کار هستند. مواد اولیه صبح به دست طباخ می‌رسد. طباخ تا ظهر آن را پاک کرده و آماده طبخ می‌کند و سرانجام از ظهر تا صبح فردا آن را می‌پزد. بر اساس یک سنت قدیمی، شب‌های پایانی ماه رمضان (۲۳ رمضان و شب کشته شدن ابن ملجم) فروش کله‌پزها زیاد می‌شود و مشتریان بیشتری تمایل به خرید کله‌پاچه دارند.

 

مواد لازم :

*کله پاچه پاک شده ۱ دست
*نمک و زردچوبه و فلفل سیاه به میزان لازم
* برگ بو ۳ عدد
*دارچین ۱ قطعه
* پیاز درشت ۱ عدد
* سیر ۲ الی ۳ جبه
*زنجبیل یک قطعه
*هل۷ الی ۸ عدد
* تخم گشنیز ۱ قاشق مربا خوری
* کرفس ۲ ساقه کوچک

طرز تهیه :

کله پاجه از غذا های خوشمزه و اصیل ایرانی ست . به علت داشتن چربی فراوان در خوردن آن زیاده روی نکنید من سالی یکبار بیشتر این غذا را تهیه نمیکنم . تازه بودن کله پاچه و دقت در شستن آن از نکات بسیار مهم این غذا است .

کله پاچه را با تمام مواد بالا به غیر از نمک در قابلمه به همراه آب روی شعله گذاشته و درب ظرف را ببندید .بهتر است برای اینکه بوی غذا در خانه نپیچد در صورت امکان بیرون از آشپزخانه ( از تراس یاحیاط و یا … ) برای طبخ این غذا استفاده کنید .

 در مورد طبخ تمامی گوشتها برای معطر شدن  از ادویه های بالا استفاده کنید .

بعد از اینکه کله پاچه پخت به آن نمک و در صورت تمایل زعفران دم کرده بزنید و وقتی که مزه دار شد . پس از صرف آب کله پاچه ، استخوانها را جدا کنید و مغز را خارج کنید و لایه سفید رنگ روی زبان را جدا کنید . تمامی قسمتهای مغز و زبان و بناگوش و… قابل خوردن بوده آنها را در ظرف بکشید و با خانواده نوش جان کنید .

انتخاب ونحوه تمیز کردن کله پاچه

۱ ـ از کله وپاچه گوسفند و تازه بودن آن مطمئن شوید ( کله بز یا میش نباشد )

۲ _ تغییر رنگ و بوی نا مطبوع دال بر فاسد بودن میباشد

۳ _ کله پاچه را از جای مطمئن خریداری کنید

۴ _ آثار باقیمانده مو را از سطح پوست جدا کنید

۵ ـ روی زمین محکمی نایلکس پهن کرده و با گرفتن گوشها و بلند کردن کله و فرود آوردن آن از سمت بینی بر روی زمین ضرباتی محکم به کله وارد کنید و بعد با فشار زیاد از طریق مجرای نای در پشت کله آب را داخل مجرای بینی بفرستید تا از تمیز شدن این قسمت کاملاًمطمئن شوید.

۶ _ کله را از فاصله دو فک تا انتهای سر به دو نیم کنید

۷ _ دندان ها و سطج زبان را با برس زبر تمیز کنید

۸ ـ کیسه مویی درزیر پوست شیار بین ناخنها را خارج کنید

۹ ـ سیرابی و هزارلا و شیردان را خوب تمیز کنید

با توجه به دقتی که در انتخاب و تازه بودن کله پاچه و نحوه تمیز کردن آن هست سعی کنید این غذا را در منزل تهیه کنید تا مطمئین باشیدغذای سالمی تهیه کرده و از خوردن آن لذت ببرید .

در ضمن یکی دوساعت پیاده روی بهترین روش برای کاهش میزان جذب کلسترول ناشی از صرف کله پاچه میباشدو سایر غذاهای چرب و مقوی را در آن روز حذف کنید و کله پاچه را به عنوان صبحانه یا نهار میل کنید

جوابی بنویسید

ایمیل شما نشر نخواهد شد

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

بالا